BUKU OH BUKU

Kisah menarik untuk dihayati


Buku-buku sastera lama. Sangat murah harganya

Buku ini untuk dijual bukan sebagai simpanan

Buku yang menarik untuk kanak-kanakKerana terlalu sangat suka kepada buku maka pada bulan Mac 2010 saya banyak menghabiskan duit saya untuk membeli buku. Mungkin ada kawan yang mempersoalkan pada saya, " Bila la kamu nak habiskan buku yang banyak tu..ada ke masa?". Kawan, buku yang dibeli ini bukanlah dalam masa sebulan untuk dihabiskan bacaannya. Ya, saya akui saya sibuk tetapi saya sangat suka membeli buku dan membaca buku. Sehinggakan kadangkan sempena hari lahir kawan saya pun saya akan menghadiahinya buku. Itulah tabiat saya. Bagi saya, saat yang paling bahagia adalah pabila saya dapat meluahkan dan berkongsi apa yang saya baca kepada rakan-rakan saya. Bahagia juga hati ini apabila dapat mengesyorkan kepada kawan-kawan buku-buku yang wajar dibaca dan meminjamkan kepada mereka buku saya. Tapi awas!!! Jikalau buku saya hilang nahaslah mereka itu. Saya akui saya bukan orang yang pakar dalam memilih buku, tetapi untuk memilih buku-buku yang terbaik maka anda perlulah berkawan dengan 'orang buku'. Mengimbau saat manis ketika berada di universiti dahulu apabila masa usrah, kami akan menziarahi tokoh-tokoh ilmuan, mendengar perbahasannya dan berkongsi ilmu dengannya. Perkara yang mesti dilawati apabila menziarahi rumah tokoh ialah melawat mini pusat sumbernya.

Saya membeli buku sebagai bahan bacaan saya dan buku ini adalah untuk kegunaan sepanjang hayat saya. Ia sebagai sumber rujukan kala diperlukan. Saya gembira dapat membeli Tafsir Ibnu Kathir 10 jilid, Ensyiklopedia Wanita 2 jilid, Kisah sahabiyah Rasulullah S.A.W dan banyak lagi dengan harga yang murah!! Bayangkan sudah lama hati ini ingin memiliki kitab Tafsir yang muktabar dan akhirnya Allah makbulkan doa saya ini. Syukur alhamdulillah.

Tabiat saya apabila mendapat buku baru pula adalah akan mencium bau buku tersebut! Ah, mungkin pelik..tetapi saya suka akan bau buku :)

Alhamdulillah, jika di sekolah saya akan cuba mengesyorkan buku dan majalah yang wajar dibaca. Kadangkala kemungkinan kawan-kawan saya tidak berkesempatan untuk melihat dan mengetahui tentang isu yang dikemukakan. Dan saya sangat bahagia apabila mereka membeli, membaca dan memberikan respon yang positif!
" Ya Allah ya Tuhanku, Engkau tambahkanlah kepadaku kefahaman dalam agama, tambahkanlah ilmuku dan jauhilah aku daripada ilmu-ilmu yang melalaikan"

0 comments:

BEBASKAN PALESTIN

BEBASKAN PALESTIN

PROFIL DIRI

Munirah Bahari

Dilahirkan pada 18 Oktober 1984 di Kampung Telok Bakong, Perak. Merupakan pemegang Ijazah Sarjana Muda (Kepujian) Ilmu Wahyu & Warisan Islam dan Diploma Pendidikan di UIAM, Gombak. Sekarang bertugas sebagai pendidik di SMK (F) Besout, Sungkai. Penulis boleh dihubungi melalui emel munirahbahari@gmail.com atau YM (munirah_bahari)