BEDAH BUKU: INDAH DAN MULIA
Tajuk Buku : Indah dan Mulia


Penulis buku : Amru Muhammad Khalid


Penerbit : PT Serambi Ilmu Semesta, Jakarta, Indonesia.


Tahun : 2005


Halaman : 289


Seorang lelaki menemui Rasulullah saw. dan bertanya, “Ya Rasulullah, apakah agama itu?” Rasulullah menjawab, “Akhlak yang baik.” Kemudian ia mendatangi Nabi dari sebelah kanannya dan bertanya, “Ya Rasulullah, apakah agama itu?” Nabi menjawab, “Akhlak yang baik.” Kemudian ia menghampiri Nabi dari sebelah kiri, “Apakah agama itu?” Dia bersabda, “Akhlak yang baik.” Kemudian ia mendatanginya dari belakang dan bertanya, “Apa agama itu?” Rasulullah menoleh kepadanya dan bersabda, “Belum jugakah engkau mengerti? Agama itu akhlak yang baik.” (al-Targhîb wa al-Tarhîb 3: 405).

Buku Indah dan Mulia ini mengajak Anda untuk mendidik diri bersifati luhur dan berperilaku bijaksana, menunjukkan pentingnya akhlak dalam membina peribadi Islam sejati dan memberi motivasi kepada pembaca agar berpegang pada akhlak istimewa itu.

Buku ini membincangkan tentang akhlak yang baik disamping mengajak pembaca memiliki cirri-ciri akhlak ini. Antara tajuk yang dikupas di dalam buku ini alah Akhlak, Ihsan, Tawadhuk, Jujur, Amanah, Setia, Malu dan kasih sayang. Buku ini berjaya menmbat hati pembaca kerana kandungannya yang jitu disamping menggunakan ayat yang mudah difahami dan setiap ayat yang dilontarkan sangat menyentuh kalbu dan berkesan di hati pembaca, InsyaAllah.

AKHLAK
Sebagai mukadimahnya penulis memulakan karyanya dengan membicarakan tentang akhlak. Apa itu akhlak? Akhlak merupakan perkara yang lebih penting daripada Ibadah kerana tujuan utama dari semua ibadah adalah membenarkan akhlak. Contohnya :

1) Solat mencegah perkara mungkar dan keji
2) Zakat, menyucikan dan belajar mengasihi dan bermurah hati
3) Puasa, belajar supaya menghindari perbuatan fasik dan
4) Haji, adalah puncak kepada akhlak kerana mengandungi latihan dan mengajar supaya lebih berdisiplin. Selain itu juga ia merupakan akhlak yang cukup berat kerana berusaha untuk menjaga akhlak yang baik. Antara tujuan mempelajari akhlak ialah supaya tidak menjadi sebab yang menyesatkan manusia dan tidak menjadi contoh yang buruk. Akhlak adalah yang paling berat dalam timbangan hamba di hari akhirat. Siapakah mukmin yang paling baik dan sempurna imannya? Mereka ialah yang paling baik akhlaknya, yang baik Islamnya dan yang paling baik akhlaknya. Orang yang paling dicintai oleh Rasullullah S.A.W ialah orang yang paling baik akhlaknya, “ Ya Allah, berilah aku petunjuk kepada akhlak yang paling baik dan tidak ada yang bias memberi petunjuk kepadanya kecuali Engkau”

IHSAN

Dewasa ini jika kita lihat di sekeliling kita ramai manusia yang terus alpa dengan keasyikan duniawinya, malah mereka berlumba-lumba mengejar harta kekayaan, pangkat dan status. Tidak lupa juga manusia Islam yang tidak mengendahkan dan jarang mempraktikkan konsep ihsan. Dalil ihsan ialah :

1) Allah menyuruh untuk membuat adil, bersikap ihsan dan memberi kepada kaum kerabat
2) Iaitu mereka yang biasa menahan emosi, memaafkan manusia dan Allah senang kepada
orang yang membuat ihsan
3) Sesungguhnya kasih sayang Allah sangat dekat dengan orang-orang yang berbuat ihsan
4) Allah mewajibkan ihsan di dalam segala hal.
Niat ihsan sahaja tidak cukup malah kita kena berlaku adil kepadanya. Contohnya, Kita mengulangkaji pelajaran, berniat untuk ihsan di dalam mengulangkaji pelajaran, niat sahaja tidak memadai tetapi hendaklah kamu memilih tempat yang sesuai dan memilih waktu belajar yang tepat. Dengan begitu anda telah bersikap adil dalam ihsan. Topik ini juga membicarakan bentuk ihsan di dalam ibadah, terhadap orang tua, ihsan terhadap anak perempuan, bernikah, ihsan bercerai, ihsan terhadap isteri , binatang, kerja dan sebagainya.

TAWADUK
Orang yang tawaduk pasti Allah akan memuliakannya.Tawaduk juga merupakan akhlak Rasullullah S.A.W. Kita mesti tawaduk dalam aspek pakaian, pembantu, membangunkan rumah, keluarga terdekat, murid dan orang tua. Bagaimanakah cara kita bersikap tawaduk? Iaitu dengan mengenali Tuhan dan latihan praktis.

JUJUR

Merupakan akhlak para Nabi. Nabi Ibrahim disebut di dalam Al-Quran, beliau adalah seorang yang sangat jujur.Nabi bersabda “ Kejujuran adalah ketenangan, kebohongan adalah kegelisahan”. Akan menjadi khianat terbesar jika engkau menyatakan pada saudaramu sesuatu yang ia percaya sementara engkau sendiri berbohong padanya. Bila dibenarkan berbohong?

1) Perang
2) Mendamaikan manusia
3) Kepada isteri
Penulis juga mengupas tajuk setia, amanah dan kasih sayang. Tidak lupa juga penulis buku ini menyelitkan kisah-kisah nabi yang berkaitan dengan topic yang dikupas. Buku ini membuka minda anda sesungguhnya akhlak itu indah dan mulia.

Boleh berkunjung ke laman web http://www.kakibuku.blogspot.com/ untuk melihat kupasan buku yang lain. Anda juga dialu-alukan untuk menyumbang di dalam blog tersebut.

0 comments:

BEBASKAN PALESTIN

BEBASKAN PALESTIN

PROFIL DIRI

Munirah Bahari

Dilahirkan pada 18 Oktober 1984 di Kampung Telok Bakong, Perak. Merupakan pemegang Ijazah Sarjana Muda (Kepujian) Ilmu Wahyu & Warisan Islam dan Diploma Pendidikan di UIAM, Gombak. Sekarang bertugas sebagai pendidik di SMK (F) Besout, Sungkai. Penulis boleh dihubungi melalui emel munirahbahari@gmail.com atau YM (munirah_bahari)