HATIKU TERLUKA DI BUKHARA

Pengarang : Wan Hashim Wan The
Tahun Terbitan : 2002
Penerbit : Utusan Publications & Distributors Sdn Bhd
Sumber : Perpustakaan Universiti Islam Antarabangsa.

“Hatiku terluka di Bukhara” merupakan finalis Hadiah Sako 2 pada tahun 2001. Novel ini merupakan sebuah travelog kaya ilmu yang ditulis oleh Wan Hashim Wan The ( sekarang Dekan Hal Ehwal Pelajar di UKM jika tak silap). Novel ini menceritakan tentang rakaman perjalanan pengarang ke negara Soviet Union, iaitu rakaman perjalanan kehidupan : akan hebat tingginya tamadun suatu bangsa, tentang makna dan harga kebebasan dalam penjara ideologi , tentang makna sama rata dalam tafsir kesaksamaan nafsu, kisah luka manusia hilang hak, hilang emosi dan kisah manusia mengutip iktibar di depan mata.

Antara tempat yang dikunjungi semasa menyertai Intourist Tour ialah Moscow, Bratsk, Irkustsk, Tasik Baikal, Bukhara, Tashkent dan Leningrad. Membaca novel ini telah memperkenalkan kepada pembaca tentang Peter IIych Tchaikovsky iaitu pencipta muzik teragung Rusia. Beliau dilahirkan di sebuah kota yang terpengcil di Votinsk pada 1840 dan meninggal di Leningrad pada 1893.Perjalanan hidupnya yang bekerja sebagai kerani sebelum menjadi pencipta muzik. Di samping itu beliau telah dibiayai oleh Nadia von Meck, seorang wanita janda yang amat mengagumi Tchaikovsky dan memujanya kerana muziknya. Apa yang menarik di sini ialah jarang berjumpa dan hanya berurusan melalui surat sahaja.

Selain itu juga pengarang mencerikan tempat-tempat yang menarik di Moscow iaitu antaranya ialah The Kremlin, The Red Square, Bolshoi Ballet, The Armoury dan banyak lagi.. Tempat-tempat ini telah mengimbau tentang sejarah Rusia suatu ketika dahulu yang banyak menumpahkan darah dan air mata. Membaca buku ini mengingatkan kembali pelajaran Sejarah peradaban Dunia sewaktu di tingkatan 4. Tentang Maharaja Tsar yang kejam bersama Nicholas II, Lenin iaitu tonggak utama pemimpin haluan kiri yang juga peneraju bagi puak Bolshevik yang bertentangan dengan kumpulan Menshevik, dan kisah hidupnya yang disumpat dan dubuang jauh ke Siberia. Selain itu juga mengingatkan kembali tentang Revolusi Rusia dan banyak lagi. Setiap tempat yang dikunjungi, pengarang tidak lupa untuk menceritakan tentang sejarahnya.

Apa yang membuatkan pengarang memilih tajuk “hatiku terluka di Bukhara” (saya rasa) adalah kerana sedih melihat keadaan yang berlaku di salah sebuah masjid di Bukhara( nama masjid tersebut saya terlupa). Tempatnya dahulu dipenuhi dengan jemaah dan pusat pengajian ilmu, tetapi apa yang menyedihkan sekarang ialah bahagian bawah masjid tersebut dijadikan pub yakni tempat manusia bersuka ria, minum-minum dan sebagainya.

Buku ini sesuai untuk semua golongan terutamanya untuk mereka yang meminati sejarah kerana sepanjang perjalanan penulis, beliau menceritakan secara terperinci tempat yang dilawati sekaligus memberi pengetahuan kepada pembacanya.

*untuk cover buku ini bolehlkah rujuk di internet. maaf tidak dapat sertakan sekali bukunya untuk tatapan semua.

0 comments:

BEBASKAN PALESTIN

BEBASKAN PALESTIN

PROFIL DIRI

Munirah Bahari

Dilahirkan pada 18 Oktober 1984 di Kampung Telok Bakong, Perak. Merupakan pemegang Ijazah Sarjana Muda (Kepujian) Ilmu Wahyu & Warisan Islam dan Diploma Pendidikan di UIAM, Gombak. Sekarang bertugas sebagai pendidik di SMK (F) Besout, Sungkai. Penulis boleh dihubungi melalui emel munirahbahari@gmail.com atau YM (munirah_bahari)